ELIXIRUL TINERETII
ELIXIRUL TINEREŢII: Băutura cu lămâie şi usturoi, preparată după o străveche reţetă NEMTEASCA.......
Glucozamina, un supliment alimentar obţinut din cochiliile de crabi, homari şi creveţi, este considerat un fel de "elixir al tinereţii"
Elixirul Tineretii - reteta caucaziana pentru revigorarea intregului organism
ELIXIRUL CAUCAZIAN AL TINERETII
Ingrediente:
- 500 g usturoi
- 5 lamai
Preparare:
Curatati bine cateii de usturoi si zdrobiti-i intr-o piulita de lemn cu ajutorul unui pisalog de lemn. Cand usturoiul este bine pisat, se asaza intr-un borcan de sticla. Separat, stoarceti zeama de la cele 5 lamai si turnati-o in borcan, peste usturoiul zdrobit. Dupa ce ati acoperit borcanul cu tifon, lasati la macerat intr-un loc intunecat si racoros, de preferinta beci (sau frigider, in cazul in care nu dispuneti de un beci), timp de 30 de zile.
Cum se consuma:
Dupa ce a stat timp de o luna la macerat, bautura se poate consuma diluata cu apa. Intr-o ceasca de apa (sau lapte, daca nu va deranjeaza combinatia) se dizolva o lingurita din preparatul de mai sus si se consuma seara, inainte de culcare. Inainte de a dilua preparatul cu apa, agitati continutul borcanului

Somon la gratar cu sos de lamaie

- 200 gr file de somon proaspat
- ulei de masline cu ardei iute (Lidl Deluxe)
- sare si piper
Pentru sos:
- 1 lingura unt 82% grasime
- 2 linguri zeama de lamaie
- busuioc verde tocat (eu am mereu la congelator)
- un pic de sare
Pentru servit:
300 gr legume congelate cu unt + o conserva mica de linte fiarta
Mod de preparare somon la gratar cu sos de lamaie:
Asezam o tigaie grill pe foc si punem in ea o lingurita de ulei de masline sau cum am pus eu o lingurita de ulei de masline cu piper rosu. Ungem tigaia folosind o pensula.
Bucata de peste o taiem in doua si condimentam cu sare mare si piper.
Cand tigaia s-a incins punem bucatile de peste si le lasam cate 10 minute pe ambele parti la foc mic.
Cat timp se prajeste pestele pregatim legumele. Eu am folosit legume cu unt aromat (Lidl) pe care le-am calit mai intai in unt apoi am adaugat 1 canita de apa si am lasat pe foc pana a scazut apa. Am adaugat lintea strecurata si spalata si dupa 2-3 min am oprit focul.
Condimentam legumele dupa gust.
Sosul de lamaie:
- punem untul intr-o craticioara pe foc si cand s-a topit de tot luam de pe foc si lasam sa se raceasca un pic
- adaugam zeama de lamaie, un pic de sare si busuiocul tocat marunt si amestecam
Servim pestele langa legume si cu acest sos turnat pestele
Gateste greceste: Gyros de pui cu tzatziki de ardei
![]()

