ULEIUL DE ARGAN BENEFIC PT. PIELE SI PAR

Arganul este un arbore intalnit mai ales in Africa. Are marea calitate de a reusi sa supravietuiasca in conditii de seceta cronica si in soluri sarace, calcaroase, deseori incultivabile, datorita retelei sale de radacini extrem de dezvoltate. Pentru agronomi, arganul este de neinlocuit in lupta impotriva degradarii solului si desertificarii progresive. Ca planta medicinala, arganul este pretuit pentru uleiul extras din samburii fructelor asemanatoare cu maslinele, folosit in alimentatie, dar si ca ingredient al frumusetii.
Samburii, sursa de ulei comestibil
Frunzele de argan sunt bogate in fenoli, flavonoide, tanine cu proprietati antiinflamatoare, extrem de eficiente impotriva radicalilor liberi. Arganul este mai ales cunoscut pentru uleiul de argan extras din simburele fructului, care contine aproximativ 50% corp gras, ce poate fi extras prin presare. Compozitia uleiului se aseamana cu cel de masline: acide palmitic (12-13%), acid stearic (5-7%), acid oleic (43-49%), acid linoleic (29-36%). Uleiul de argan nu contine saponine, dar faina ce ramine dupa extractie contine aproximativ 0,5% saponine cu proprietati antioxidante, protectoare impotriva UVB, antiacneice. Datorita continutului sau crescut in vitamina E, caroteni si acizi grasi nesaturati, uleiul de argan are efecte benefice asupra sanatatii. Dar in mod traditional, uleiul de argan ultra virgin este folosit in cosmetica, fiind un protector cutanat exceptional, prevenind uscarea pielii si mentinand supletea si tineretea epidermei.

Somon la gratar cu sos de lamaie

- 200 gr file de somon proaspat
- ulei de masline cu ardei iute (Lidl Deluxe)
- sare si piper
Pentru sos:
- 1 lingura unt 82% grasime
- 2 linguri zeama de lamaie
- busuioc verde tocat (eu am mereu la congelator)
- un pic de sare
Pentru servit:
300 gr legume congelate cu unt + o conserva mica de linte fiarta
Mod de preparare somon la gratar cu sos de lamaie:
Asezam o tigaie grill pe foc si punem in ea o lingurita de ulei de masline sau cum am pus eu o lingurita de ulei de masline cu piper rosu. Ungem tigaia folosind o pensula.
Bucata de peste o taiem in doua si condimentam cu sare mare si piper.
Cand tigaia s-a incins punem bucatile de peste si le lasam cate 10 minute pe ambele parti la foc mic.
Cat timp se prajeste pestele pregatim legumele. Eu am folosit legume cu unt aromat (Lidl) pe care le-am calit mai intai in unt apoi am adaugat 1 canita de apa si am lasat pe foc pana a scazut apa. Am adaugat lintea strecurata si spalata si dupa 2-3 min am oprit focul.
Condimentam legumele dupa gust.
Sosul de lamaie:
- punem untul intr-o craticioara pe foc si cand s-a topit de tot luam de pe foc si lasam sa se raceasca un pic
- adaugam zeama de lamaie, un pic de sare si busuiocul tocat marunt si amestecam
Servim pestele langa legume si cu acest sos turnat pestele
Gateste greceste: Gyros de pui cu tzatziki de ardei
![]()

